Simbolul străvechi al primăverii, al începutului, al bucuriei de a trăi este Mărțișorul.

De Mărțișor, vechiul se reînnoieşte, iar tradițiile, obiceiurile şi datinile vechi de mii de ani sunt readuse în centrul atenţiei. A dărui un mărţişor cu inima curată unei persoane la care ţii cu adevărat înseamnă, conform anumitor credinţe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ţi dea sănătate, frumuseţe, veselie, poftă de viaţă şi iubire.

De aceea, la Negrești-Oaș a continuat această frumoasă tradiție, prin organizarea celei de a VIII-a ediții a Târgului Mărţişorului Tradiţional precedat de ateliere de creaţie şi confecţionare de mărţişoare şi felicitări.

Elevii de la liceele din oraș, de la școlile gimnaziale și cei mai mici dintre copii, „grădinarii”, au creat adevărate bijuterii pentru mamele, bunicile și femeile din viața lor. Standurile târgului au fost pline cu mărțișoare colorate, toate făcute cu suflet pentru negreștence.
Meștesugarii locali au fost și ei prezenți cu mărțișoare artizanale, mărțisoare cu lavandă, dar și cel mai nou și inedit dar: mărțișoare tablou confecționate dintr-un singur fir de sârmă.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș prin Casa Orășenească de Cultură, Muzeul Țării Oașului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și toți cei care au făcut posibil ca acest eveniment să continue tradiția.