Turism Tara OasuluiTurism Tara Oasului
Forgot password?

Scurt istoric

Primul document care face referire la Țara Oașului datează din 1270, când regele Ungariei dona unui nobil câteva sate din hotarul sud-vestic al Ţării Oaşului. În acel document, Ţara Oaşului e pomenită ca “Terra Awas”. Unii istorici susţin că originea termenului de Oaş ar fi din termenul de Awas (Oaş), care înseamnă runc (despădurire, “curătură”, “luminiş”). Ţara Oaşului este consemnată şi în Cronica lui Grigore Ureche.

În diplomele maramureşene din secolele XIV şi XV, Negreştiul este menţionat în legătură cu “drumul sării” care pornea de la Ocnele de sare Giuleşti-Maramureş peste munţi prin Negreşti, către ţinuturile sătmărene şi apoi spre Panonia.

În 1452, când cetatea Satului-Mare era a familiei Huniazilor, Negreștiul este pomenit ca aparținător al acestei familii. Pe la 1490 este citat ca fiind încadrat în domeniul Medieșului Aurit. În următoarele secole până în secolul al XVIII-lea domeniul Oașului, deci și Negreștiul trec din stăpânirea habsburgilor, în a principiilor Transilvaniei.

Oașul este menționat în Letopisețul Țării Moldovei de Grigore Ureche. În secolul XV vânătorii mai găseau încă în Oaș: brebi (Castor fiber), bouri (Bos primigenius) și zimbri (Bison bonasus).

În documentele din secolul XIX găsim mențiuni importante despre viața locuitorilor.

În 1918 prin Unirea proclamată la Alba-Iulia, Țara Oașului intră în componența României dar în 1940 trece înapoi la Ungaria prin cedarea Transilvaniei de Nord conform Dictatului de la Viena, pentru ca în toamna anului 1944 să-i revină României de fapt (și de drept in 1946 la Tratatul de Pace de la Paris). În 1952 devine un raion al regiunii Maramureș, iar în 1975 redevine o parte a județului Satu-Mare.

Despre Negreşti un istoric maghiar a scris cu mai bine de 100 de ani în urmă că <"Felsofalu", în vlahă Negreşti, este cea mai mare aşezare românească din Oaş. Acest sat se întinde pe 77 de coline, cu toate acestea are numai 300 de case>.

În anul 1964, Negreștiul a fost declarat oficial oraș.

inforegio.ro inforegio.ro

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.