Evenimentul are la bază tradiția Osâmbritului. Toamna, în preajma Sâmedrului, când vremea se răceşte, păcurarii coboară oile de la munte înspre sat, pregătindu-se de iernat. Acest moment al coborârii oilor reprezintă un prilej de bucurie, de reîntâlnire cu familia şi comunitatea.

În cultura populară este cunoscută zicala: „La Sângeorz bat cânii, la Sâmedru se bat stăpânii”, care face referire la formarea turmelor de oi, urcarea la pășunat și încăierarea câinilor pentru că încă nu se cunosc, respectiv, la altercațiile stăpânilor dacă nu se respectă învoiala de la Sângeorz.

Evenimentul începe cu înscrierea participanţilor, continuând cu parada căruțelor cu invitați de la Primărie la Abrănești, deschiderea oficială, expoziţie gastronomică cu produse locale şi tradiţionale cu degustare, expoziţie meşteşugărească, momente folclorice oșenești, jurizare urmată de premiere și se încheie cu masa tradiţională.

Evenimentul a fost iniţiat în 2017 de crescătorul de ovine Ștefan Berinde, cunoscut în zonă sub numele de Ştefanu Bodii, şi este organizat de acesta, prin SC Boda SRL, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Casa Orăşenească de Cultură, Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine Ovim-Nord din judeţul Satu Mare și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș.

Manifestarea se desfășoară în Negrești-Oaș, pe strada Rozelor (Dâmbu’ lui Haşca), la locul numit Abrăneşti.