Nu se știe cu exactitate de când datează obiceiul mărțișorului, însă pare să fie prezent pe meleagurile României încă de la începuturi, iar din anul 2017 tradiţia Mărţişorului a fost inclusă în lista Patrimoniului imaterial al UNESCO.

Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în colaborare cu instituţiile de învăţământ, Muzeul Țării Oașului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești Oaș și ONG-urile din oraş organizează anual, începând cu anul 2013, Târgului Mărţişorului Tradiţional. Târgul se desfășoară în centrul oraşului Negreşti-Oaş pe durata a două zile și se închide pe 1 martie.

Scopul evenimentului este acela de a identifica, stimula şi valorifica potenţialului artistic al copiilor prin realizarea unor creații artistice originale. Obiectivele proiectului sunt stimularea creativităţii și dezvoltarea abilităţilor de comunicare prin limbaj artistic, identificarea și transpunerea în produse artistice (mărțișoare, felicitări) a unor elemente de artă tradițională românească şi identificarea propriilor valori artistice și ale comunității din care fac parte.

În cadrul orelor de curs sau a unor activități extracurriculare, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, școlarii și preșcolarii din Negrești-Oaș realizează mărțișoare tradiționale și felicitări, utilizând diferite tehnici de lucru și materiale diverse, încercând să păstreze specificul artei populare din Țara Oașului. Banii obținuți de pe urma vânzării acestora urmează a fi utilizați de către elevi sau preșcolari pentru alte activități culturale și de voluntariat.

Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, spune că scopul organizării acestui târg este de a implica negreştenii, în special pe cei mici, în viaţa comunităţii şi de a conştientiza importanţa artei tradiţionale, proiectul bucurându-se de mare succes.