Ziua iei este o poveste începută cu primul fir de borangic sau ață, cusut pe o pânza.
În noaptea “cerurilor deschise”, de Sânziene, IA este sărbătorită și la Negrești Oaș, la Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului, în condiții naturale unde poți să înțelegi pe deplin strălucirea din tradiția oșenească.

Ia, piesa principală a costumului popular românesc, se redescoperă în permanență, stârnind o fascinație care depășește granițele țării și duce plină de semnificații imaginea ca simbol al portului românesc.

Comunitatea noastră oșenească s-a remarcat de a lungul timpului prin păstrarea și promovarea tradițiilor. Este de datoria noastră să promovăm ia românească autentică, în cazul nostru “cămeșa oșenească” și să încurajăm promovarea ei ca element de identitate națională și locală.

Muzeul Ţării Oaşului, care are în colecţie peste 250 de piese (cămeşi femeieşti oşeneşti) de mare varietate, se alătură acestei iniţiative lăudabile de promovare a patrimoniului cultural românesc şi a valorilor tradiţionale ale poporului român.

Program:
Sâmbătă, 23 iunie:
➢ Atelier de împletit coronițe din sânziene
➢ Expoziție meșteșugărească
➢ Parada costumelor oșenești
➢ Moment folcloric cu Maria Tripon, ansamblurile folclorice Oașul și Sânzienele, ceterașii Vasile Solomon și Mihai Zele.

Duminică, 24 iunie, orele 09:00 – 17:00
➢ program de vizitare a muzeului gratuit pentru toţi cei carepoartă ie sau cămaşă oşenească

Organizatorii: Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş prin Muzeul Ţării Oaşului, Casa Orăşenească de Cultură, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș şi Instituţiile de învăţământ din Negreşti Oaş.