Tradițiile unice s-au născut în sufletul satului. Pentru a face serile de iarnă mai calde după ce s-a încheiat munca câmpului, oșencele se adunau după cină, în șezătoare, câteva seri pe săptămână. Se adunau în jurul sobei cu cosele, cu caierele de lână și fuiorul de cânepă, fiecare după ce știa să facă. Se realizau podoabe populare, se dansa și se cânta. Prin jocuri sociale, aici se realiza de cele mai multe ori și integrarea tinerelor în viața socială și se punea țara la cale. De fapt cel mai important lucru care se petrecea în aceste seri era transmiterea meșteșugurilor și menținerea vie a tradițiilor, ca lucruri sfinte pentru generațiile viitoare.

Pentru a nu-și pierde însemnătatea și definiția și pentru a ne însuși rolul de a duce mai departe tradițiile, la Negrești-Oaș se organizează an de an deja tradiționala „Șezătoare de Dragobete” la hanul șezătorilor din Muzeul în Aer Liber. Cum nu am putea face cu adevărat nimic fără a căuta la rădăcină, am avut alături de noi pe cele mai îndreptățite și pregătite să ne ofere o șezătoare oșenească autentică: tezaurul uman viu Floare Finta, luminătoarele satelor Floare Hotca, Ana Hotcă, Gheorghe Berende, Tămaș Mihali, Ana Mare, Mirela Bud, Mihaela Deac, Maria Finta, Floare Pop și alți creatori populari locali.

Tineri și vârstnici, participanții au tors cânepa și lâna, au răşchiet firele de cânepă, au depănat lâna, au făcut iţe pe lopată, completate de îndeletniciri mai actuale: realizarea zgărzilor, zgărdanelor şi a altor podoabe populare. Atmosfera a fost întreţinută cu ţâpurituri specifice zonei, vorbe de duh, ghicitori şi completată cu o masă tradiţională. S-au luat aşa în poveşti, glume şi învăţături de minte, după care au intrat feciorii în rol, luându-le pe fete la dans.

Conform obiceiurilor, şezătoarele erau singurele locuri în care, pe lângă duminică la ciupercă, se întâlneau tinerele de măritat cu feciorii din sat. La şezătoare, tinerele îşi puteau arăta hărnicia, cele mai vrednice fiind luate în vizor de feciorii satului.

Organizatorii șezătorii au fost Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș prin Muzeul Țării Oașului, în parteneriat cu Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaș, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și instutuțiile de învățâmânt din oraș.