Fondat în 1972 (str. Livezilor nr. 3) îl gasim în centrul oraşului, foarte aproape de drumul naţional Satu Mare – Sighetul Marmaţiei, pe malul Turului, într-un pitoresc spaţiu colinar. Aici au fost aduse din satele zonei, monumente reprezentative de arhitectură ţărănească din secolele XVII – XX.

Muzeul în aer liber al Țării Oașului nu este un muzeu, ci o întreagă lumea adunată pe o suprafață de două hectare, aproape de centrul orașului Negrești-Oaș, pe malul râului Tur. Este o călătorie în timp, o întoarcere la originile Țării Oașului. Aici găsiți o lume plină de autentic și de tradiții, tradițiile părinților și ale bunicilor noștri. Este lumea în care poveștile nemuritoare prind viață și ne demonstrează unicitatea locurilor.

Piesa de rezistenţă a Muzeului, înfiinţat în 1966, este biserica de lemn din satul Lechinţa care datează din prima parte a secolului XVII. Se remarcă casele din Cămârzana şi Racşa, cele două case mono-celulare şi şura din Gherța Mică, poiata pentru oi şi cămară afară din Bixad, coteţul circular din Negreşti-Oaș, casele din Racșa și Moișeni. Alături stau două case moleculare din Gherţa Mică şi casa de olar din Vama.

MUZEUL VIU
În mod obișnuit Muzeul arată, dar acest muzeu trăiește și prinde mereu mai multă viață. Aceasta cea mai atractivă parte a muzeului. Aici vizitatorii îi pot vedea pe localnici venind să macine la moară, să spele la vâltoare şi să-şi prelucreze ţesăturile de lână la piuă, ori să-şi potcovească caii, să-şi repare unelte agricole la atelierul de fierărie.

Periplu prin muzeu se încheie în atelierul şcoală de olărit, amenajat într-o splendidă casă de lemn ce datează de la începutul secolului al XX-lea. Atelierul e dotat cu şase roţi electrice de olar, două cuptoare de ars ceramică, malaxor, mobilier. Aici, o echipa formată din olari din Vama (vechi centru de olărit din Oaş) plasticieni şi etnografi asigură instruirea copiilor pentru a fi continuată tradiţia olăritului.

Tot aici a fost amenajată şi o distilerie. Toate acestea te poartă printr-o lume pe care o credeai pierdută, iar în aer plutesc poveştile şi înţelepciunea părinţilor şi ale bunicilor.

Datorită reliefului din zonă şi a vegetaţiei abundente şi având în vedere valoroasa colecţie de etnografie şi artă populară, Muzeul este foarte sugestiv pentru toată zona Ţării Oaşului.

ARTĂ POPULARĂ
Interioarele caselor din Muzeul în aer liber te vor încânta şi îţi vor arăta bogăţia lumii satului oşenesc de altădată. Aici vei găsi o valoroasă colecţie de etnografie şi artă populară, de la colecţii de ţesături, port popular, icoane, ceramică şi mobilier, toate ţesute sau pictate de suflete cu mare migală. Muzeul din Negreşti-Oaş este singurul loc în care se mai produce renumita ceramică de Vama.

 

Adresa: str. Livezilor 3-5, Negresti-Oas, jud. Satu Mare
Telefon: 0261 854 860
Program: martie – noiembrie: zilnic între orele 9-17. Sâmbăta: 9-14
Iarna se vizitează numai la cerere.