Negreşti-Oaş este un oraș multiconfesional și multicultural. Edificiile religioase ale oraşului sunt reperele unui traseu ecumenic ce denotă viaţa spirituală bogată a localnicilor.Pașii vă vor purta spre două biserici otodoxe care fac parte din patrimoniul Unesco, Biserica veche şi Biserica din Cartierul Tur, dar și spre Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco- Catolică și Biserica reformată. Câte biserici, atâtea confesiuni care trăiesc într-o armonie deplină.

Catedrala Ortodoxă Negrești-Oaș
Ceea ce cuvintele pot doar sugera rămâne să trăieşti în Catedrala Ortodoxă din Negreşti-Oaş, sufletul şi altarul Oaşului. Edificiul impunător, având hramul “Duminica Tuturor Sfinţilor”, este simbolul unității spirituale și culturale a credincioșilor ortodocși. Mărimea impunătoare îți aduce aminte de puterea oșenilor și a străbunilor lor, dacii liberi, iar picturile interioare îți arată cât de aproape sunt localnicii de credință.

Marele artist Vasile Pop-Negreşteanu a pictat în altarul bisericii nu doar culori, nu doar figuri de sfinţi, ci însăşi sufletul Ţării Oaşului: de la motive și simboluri tradiţionale, chiar și Negreştiul stă în miniatură la picioarele sfinţilor.

Pașii vă vor purta spre două biserici otodoxe care fac parte din patrimoniul Unesco, Biserica veche şi Biserica din Cartierul Tur, dar și spre Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco- Catolică și Biserica reformată. Câte biserici, atâtea confesiuni care trăiesc într-o armonie deplină.

Biserica ” Nașterea Maicii Domnului”, ridicată în 1847 prin contribuția benevola a credincioșilor. Este o construcție masivă din piatră de carieră in parte superioara din caramida arsa. Are o singura nava. Acoperita initial cu sindrila, din 1902 cu tabla zincata. Icoanele imparatesti au fost pictate de canonicul Mihail Serban din Gherla in 1880. Amvonul a fost realizat in 1913 din lemn sculptat. Azi e biserica ortodoxa.

Biserica greco-catolică (strada Unirii) – pictura a fost realizată de pictorul băimărean Valentin Muste.

Biserica greco-catolică de la spital – a carei pictură a fost realizată de pictorul Vasile Pop Negreșteanu. Remarcabila aici este ” Cina cea de taină””

Biserica de lemn ”Cuvioasa Parascheva și Sfinții Români”

Construcția bisericii de lemn cu hramul ”Cuvioasa Parascheva și Sfinții Români”, o lucrare simbol pentru oraș și pentru ținutul oșenesc, a început pe 18 mai 2013 când a fost pusă piatra de temelie și a fost finalizată în Anul Centenar 2018. Construită în stil maramureșean de către un grup de meșteri populari din Bârsana, este prima biserică de lemn, de parohie, din Oaș, după un secol și jumătate.