Țara Oașului este locul datinilor din străbuni, unde oamenii au înțeles rostul vieții prin tradiții, meșteșuguri și prin resursele naturii. Adoptând un stil de viață bazat pe simplitate și pe ciclurile naturii, sătenii au înțeles că resursele acesteia sunt atât ghidul însănătoșirii trupești, cât și sufletești.

Astfel, oșenii se mândresc cu resursele naturii aflate pe meleagurile lor. Una dintre aceste resurse, despre care aceștia spun că are efecte binefăcătoare și proprietăți terapeutice, este izvorul cu apă minerală. Aici, acestui tip de izvor i se spune „borcut”. Borcutul se găsește în mai multe localități din Țara Oașului, precum: Negrești-Oaș, Vama, Certeze, Bixad etc.

Ca și compoziție, borcutul este o apă calcică, sulfuroasă, clorosodică și carbogazoasă, care poate fi inclusă în categoria apelor minerale naturale și apelor medicinale. Încă din bătrâni, oșenii nu s-au ferit să consume această apă pentru completarea necesarului de minerale indispensabil organismului sau pentru efectele sale curative.